Evropská komise ztrácí optimismus, snížila odhad růstu

Brusel - Evropská komise (EK) dnes následovala předpověď amerického Fedu a snížila odhad růstu ekonomiky Evropské unie na letošní rok na dvě procenta. Podobně počítá i v zemích eurozóny s růstem pouze 1,8 procenta. V obou případech je to o 0,4 procentního bodu méně, než komise uváděla ve své minulé předpovědi uveřejněné loni v listopadu.

Komise zdůraznila, že se začínají naplňovat některé negativní scénáře, jež zmiňovala v minulé zprávě. Především zdůrazňuje trvající problémy na finančních trzích, prudké zpomalení tempa růstu americké ekonomiky a vysoké ceny komodit.    

Zhoršovat se bude ale také inflace. Její míra by měla podle EK letos v celé unii stoupnout na 2,9 procenta a v eurozóně na 2,6 procenta. Za hlavní příčiny inflačního vývoje komise považuje růst cen potravin a energií. Odhadovaný růst cenové hladiny by tak měl být o půl procentního bodu vyšší, než EK předpokládala ještě před čtvrt rokem.

„Evropa bez jakýchkoli pochybností začíná pociťovat dopady problémů na globálních trzích, a to z hlediska nižšího růstu a vyšší inflace,“ vysvětluje zpráva Evropské komise. Díky už provedeným reformám by ale unie měla být schopna problémy zvládnout relativně bez větší újmy.