Nejnovější trendy v gastronomii jsou k vidění ve Veletržním paláci

Praha – V prostorách pražského Veletržního paláce dnes začal třídenní gastronomický festival Horeca 2007. Své produkty a služby na něm bude prezentovat více než 95 firem, zúčastní se ho i přední cukráři, kuchaři a barmani.

Největší novinkou veletrhu se stalo pořádání akce Horeca Forum, třídenního setkání nad aktuálními tématy z oboru – například z oblasti cestovního ruchu nebo čerpání strukturálních fondů EU. Jedním z témat letošního ročníku bude nealkoholické pivo, jehož podíl na trhu vzrůstá. Z mezinárodních kuchyní se bude prezentovat především ta italská.

S festivalem je spojených také několik soutěží, například barmanská Grand cocktail competition, Mistr kávy 2007 nebo klání degustátorů kávy Cup tasting. Pro nadaci Kapka naděje se pořádá akce Kouzelné jablíčko, spojená s dekorativním vyřezáváním.

Zájem o trendy v domácí i světové gastronomii rok od roku roste. Podle šéfa Národního týmu kuchařů Jana Horkého si světoví kuchaři oblíbili především lehké a lehce zpracovatelné potraviny jako jsou ryby, čerstvá zelenina nebo jatečná masa. „Ve světě se také zviditelňuje česká gastronomie, která dříve nebyla oblíbená. V posledních letech se ji ale snažíme odlehčovat,“ dodává Horký.