Češi jsou krok od irácké ropné zakázky

Praha - Už za několik týdnů začne v jižním Iráku rekonstrukce ropné rafinérie v režii konsorcia českých firem zastřešených Technoexportem. Jde o největší českou investici v této zemi. Podnikání v Iráku je sice občas dobrodružné, ale Češi o tento trh zájem mají.

V roce 2002, v posledním roce vlády Saddáma Husajna, vyvezlo Česko do Iráku zboží za pouhých 450 tisíc dolarů. Následoval pád diktátora, velká očekávání a také velká zklamání z pokračujícího násilí. Teď se ale byznys hýbe kupředu. Češi budou opravovat irácké rafinérie. O zakázce informoval loni Technoexport. 
 
„V současné době je to největší kontrakt mezi Českou republikou a Irákem,“ potvrdil Miroslav Kožnar, generální ředitel společnosti Technoexport. „Jsme těsně přes zahájením dodávky v řádech desítek milionů dolarů a letos nečekáme žádné komplikace,“ popsal aktuální vývoj Pavel Kryštof z Technoexportu.
 
Život v Iráku není ale po pěti letech americké invaze bezpečný. „Pokud se pohybujeme máme s sebou doprovod, ochranku, přísnější režim,“ vylíčil život v Iráku Kryštof. Čeští byznysmani také maximum práce zadávají místním zprostředkovatelům. A některé obchodní schůzky se pro jistotu konají mimo Irák. 
 
„Vzájemný obchod jde nahoru. Vývoz se zvyšuje, v loňském roce to bylo zhruba 60 milionů dolarů,“ uvedl Martin Tlapa náměstek ministra průmyslu a obchodu. Svoji roli v tom hraje i tradice. Čechoslováci v Iráku obchodovali už v minulosti.
 
V pondělí oznámila irácká vláda, že do tendrů na rozvoj a těžbu ropných polí se přihlásilo přes 70 zahraničních firem. Podle mluvčího ministerstva ropného průmyslu teď budou Iráčané předloženou dokumentaci studovat a příští měsíc vyhlásí, které firmy tyto lukrativní zakázky získají.