Intervence ČNB mají na korunu již jen krátkodobý vliv

Praha - Intervence České národní banky mají v současnosti jenom krátkodobý vliv na posilující kurz koruny, uvedl dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. S tvrzením souhlasí i někteří analytici. Podle jejich názoru by česká ekonomika méně podléhala výkyvům, pokud by byla součástí eurozóny. Česká koruna se loni v březnu prodávala za zhruba 28,50 za euro, v pátek se na chvíli dostala již pod 25 korun za euro. V minulosti přitom ČNB proti příliš posilující koruně zasáhla.

„Náš finanční trh je hodně integrovaný do světového a evropského systému a intervencemi se dá něčeho dosáhnout opravdu jen krátkodobě,“ řekl Niedermayer. „I kdyby to byla bublina, tak vývoj může jít dvěma směry. Ten přirozený je, že koruna oslabí, druhá možnost je, že donutí ekonomiku se přizpůsobit,“ poznamenal viceguvernér, který ke konci února po 12 letech působení svůj post v ČNB opustí.

Podle prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka nemá ČNB v současné době příliš sílu na to, aby dlouhodobě kurz koruny ovlivnila. „Krátkodobě jej korigovat může, ale vynaložené prostředky jsou neadekvátní výsledku. Je spíše potřeba dívat se na dlouhodobou perspektivu, v krátkodobé to prostě nechat na ekonomice, aby se s tím vyrovnala,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce Drábek.

Analytik Patria Finance David Marek připomněl rok 2002, kdy ČNB v době
výrazně posilující koruny zasáhla. Již tehdy se podle něj ale ukázalo, že
středně velké zásahy centrální banky k ničemu příliš nevedly a projevil se až opravdu masivní zásah v podobě kombinace snižování úrokových sazeb a velmi objemných intervencí.

"Co je důležité, že tyto prostředky, které se získají skrze intervence,
potom vedou ke ztrátám ČNB a k nemalým - tyto ztráty dosahují desítek
miliard ročně," uvedl Marek. Intervencemi by se tento problém pouze
prohloubil. "Zároveň bychom mohli zvrátit skutečně jenom jednodenní,
dvoudenní výkyvy na devizovém trhu, nikoli trend, který trvá několik
měsíců," dodal.

Podle Drábka i Marka by si tak česká ekonomika lépe poradila, pokud by ČR byla součástí eurozóny. Republika by se tak podle nich měla v tomto ohledu připravovat na co nejrychlejší přijetí eura.

Niedermayer ale míní, že se současná situace nedá využívat k tomu, zda
podporuje názory euroskeptiků nebo eurooptimistů. „Je to kombinace několika šoků, které naši ekonomiku potkaly,“ uvedl. Svou roli podle něj sehrávají například zemědělské ceny, zahraniční finanční trhy, pokles světového růstu, ČR k tomu všemu ještě musí čelit tlaku skrze kurz koruny. „Těch faktorů je hrozně moc, které by nás potkaly tak jako tak. Kdyby byl kurz stabilnější, neposiloval, tak by se s těmito šoky zacházelo lépe,“ dodal ale.