Podle Greenspana už americká ekonomika přestala růst

Džidda/Saúdská Arábie - Americká ekonomika už zcela zastavila růst a čím déle bude přešlapovat na místě, tím pravděpodobněji zahájí pokles. Řekl to dnes bývalý šéf americké centrální banky (Fed) Alan Greenspan, který má i rok po odchodu z čela této instituce značný vliv na utváření názorů mezi analytiky.

Podle Greenspana je v současnosti růst americké ekonomiky roven nule. Řekl to na investiční konferenci v saúdskoarabské Džiddě. Dosud Greenspan považoval pravděpodobnost vzniku recese v největší ekonomice světa za zhruba padesátiprocentní.

I Fed ještě donedávna tvrdil, že riziko recese není zanedbatelné, ale že se jí ekonomika nakonec vyhne. Minulý týden vydal aktualizovanou zprávu, v níž výhled růstu americké ekonomiky na letošní rok snížil hned o půl procentního bodu na 1,3 až 2,0 procenta. Už v loňském roce dosáhlo tempo růstu amerického hospodářství pouze 2,2 procenta, což je nejméně za 6 let. Tento pokles přitom mělo na svědomí zejména poslední čtvrtletí roku, kdy ekonomika zpomalila na 0,6 procenta.

Fed označil za jeden z hlavních důvodů revize výhledu přetrvávají problémy na trhu bydlení. Ty jsou i prvotní příčinou problémů, z nichž vznikla krize na úvěrových trzích. Podle Greenspana je nutné počítat i s přetrvávajícím boomem na trhu s ropou, takže se zřejmě nedá počítat s tím, že ekonomice by pomohla levnější ropa.

Krize americké ekonomiky se projevuje i ve zbytku světa. Dokladem tomu mohou být třeba letošní lednové propady světových akciových trhů. Před dopady recese největší světové ekonomiky na ostatní vyspělé státy světa už dříve varoval i ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn.