Microsoft zastaví výrobu přehrávačů HD DVD pro Xbox

Seattle - Americký softwarový gigant Microsoft ukončí produkci přehrávačů HD DVD pro svou herní konzolu Xbox 360. Reaguje tak na oznámení autora technologie HD DVD, japonské společnosti Toshiba, o ukončení výroby zařízení podporující tento systém s vysokým rozlišením obrazu.

Prezident společnosti Toshiba Acutoši Nišida minulý týden odhadl, že přehrávače HD DVD vyrobené jako příslušenství pro konzolu Box 360 zakoupilo zhruba 300 tisíc lidí. Microsoft bude pro prodané přehrávače HD DVD nadále poskytovat standardní záruční služby.

„HD DVD je jedním z několika způsobů, jímž spotřebitelům nabízíme zážitek s vysokým rozlišením obrazu. Nadále budeme spotřebitelům poskytovat možnost využívat digitální distribuce filmů s vysokým rozlišením,“ řekl viceprezident divize Microsoftu pro média a zábavu Blair Westlake.

Microsoft byl společně s americkým dodavatelem čipů Intel a japonským producentem elektroniky NEC jedním z hlavních podporovatelů technologie HD DVD. Přední filmová studia Sony Pictures, Walt Disney, Twentieth Century Fox a Warner Bros si však pro vydávání svých filmů zvolila formát Blu-ray.