Ministři podpořili zrušení daňového zvýhodnění stravenek

Praha - Vláda dnes souhlasila s poslaneckým návrhem na zrušení daňové podpory stravenek. Návrh, pod kterým je spolu s řadou poslanců ODS podepsán i předseda vlády Mirek Topolánek, ruší daňovou uznatelnost příspěvků zaměstnavatele na stravenky. Opozice, odbory, zaměstnavatelé i hostinští s ním nesouhlasí.

Podle předkládací zprávy by tento krok mohl znamenat pro státní rozpočet přínos mezi 600 miliony až miliardou korun. Daňová podpora stravenek by mohla být v případě schválení návrhu zrušena s platností od 1. července. „Tento návrh (původně) byl ve vládním reformním balíku. Vypadl jako kompromis pod tlakem odborů a zaměstnavatelů,“ upozornil premiér.   

Podle zatím platné legislativy si mohou firmy odečíst z daňového základu 55 procent z nominální hodnoty stravenek. Konec daňového zvýhodnění má podle dosavadních informací ve sněmovně šanci na schválení. Zástupci poslaneckých klubů KDU-ČSL a Strany zelených již dříve zdůraznili, že na daňové výhodě u stravenek netrvají a předpokládají jednotný postup koalice v této věci. Také nezařazení poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka dali najevo, že by mohli hlasovat pro zrušení.     

Proti zrušení daňových výhod u zaměstnaneckých stravenek jsou hostinští a restauratéři. Obávají se, že jim výrazně klesnou tržby, protože stravenky tvoří v některých podnicích i více než polovinu obratu.     

S návrhem nesouhlasí rovněž odboráři a zaměstnavatelé, podle kterých zrušení daňové podpory stravenek znevýhodní malé a střední firmy před podniky, které mohou zaměstnancům nabízet závodní stravování, u nějž má daňové zvýhodnění zůstat zachováno. Odboráři navíc považují příspěvek na stravenky za náklad stejně, jako je tomu u ochrany pracovního prostředí, bezpečnosti a hygieny práce.