Ruský Gazprom opět hrozí Ukrajině omezením dodávek plynu

Moskva/Kyjev - Ruský plynárenský gigant Gazprom dnes opět pohrozil Ukrajině omezením dodávek plynu. Nová hrozba přišla jen dva týdny poté, co se prezidenti obou zemí dohodli na pokojném vyřešení sporu o ukrajinský dluh za plyn. Nyní Gazprom obviňuje Kyjev z dalších nedoplatků a hrozí snížit dodávky od počátku příštího týdne o čtvrtinu.

 „Takto to nemůže dál pokračovat. Pokud se tyto problémy nevyřeší, přistoupí Gazprom, v zájmu ochrany svých ekonomických zájmů a vzhledem k (ukrajinskému) neplacení za plyn, od 3. března deseti hodin dopoledne (8:00 SEČ) ke snížení dodávek plynu ukrajinským spotřebitelům o 25 procent,“ informoval Gazprom v oficiálním sdělení. Upřesnil, že důvodem nových hrozeb je platba za 1,9 miliardy krychlových metrů plynu.    

Úřad ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka dnes uvedl, že ho ruský prezident Vladimir Putin na záměr Gazpromu telefonicky upozornil. „Prezident Putin uvedl, že dosavadní platby za odebraný plyn rozhodně neodpovídají celému dluhu a nemohou stačit k dalším nepřerušovaným dodávkám plynu na Ukrajinu,“ sdělil Juščenkův sekretariát. Ruský prezident zároveň naznačil, že by ke krácení dodávek mohlo dojít již tuto středu.    

Pokles dodávek na Ukrajinu by mohl ohrozit vývoz ruského plynu do střední a západní Evropy, kde surovina těžená Gazpromem pokrývá asi čtvrtinu celkové spotřeby. Podobná situace již jednou nastala, a to v lednu 2006. Tehdy zareagovala Ukrajina na přerušení dodávek tím, že začala odebírat plyn z tranzitního ropovodu směřujícího do Evropy.