IBM odkoupí vlastní akcie za dalších 15 miliard dolarů

New York - Americká počítačová firma IBM schválila další fázi zpětného odkupu akcií. Tentokrát se celková vynaložená částka na stažení cenných papírů vyšplhá na 15 miliard dolarů. Společnost zároveň zvýšila dolní okraj ziskového výhledu, na což kurz jejích akcií zareagoval posílením o více než tři procenta.

Od roku 1995 vrátil počítačový gigant investorům za své akcie 94 miliard dolarů. Jen v loňském roce na to vynaložil 18,8 miliardy. Z předchozího programu zbývá firmě vyplatit už jen 400 milionů dolarů. IBM předpokládá, že z nově vyhlášeného plánu dá na akcie jen letos dalších 12 miliard.     

IBM nyní očekává, že její zisk na akcii letos překoná 8,25 dolaru, což znamená meziroční růst o 16 procent. V předpovědi z ledna firma uváděla rozpětí 8,20 až 8,30 dolaru na akcii. Analytici podle agentury Thomson Financial výsledek odhadují na 8,22 dolarů.     

Emise firmy díky posledním zprávám posílila o 3,2 procenta na 113,25 USD a stala se dnešním hnacím motorem i pro akcie ostatních podniků na Wall Street. Tržní kapitalizace počítačového gigantu dosahuje zhruba 150 miliard dolarů.