Po dvou ztrátových letech vykázaly ČSA loni zisk

Praha - Po dvou letech v červených číslech vykázaly České aerolinie (ČSA) za loňský rok poprvé zisk ve výši 111 milionů korun. Zisková by přitom letecká společnost byla i po odečtení mimořádných výdělků z prodeje nákladového terminálu na ruzyňském letišti. Hospodářské výsledky firma představila na dnešní tiskové konferenci.

Se ziskem ČSA hospodařily naposledy v roce 2004. O rok později se propadly do téměř půlmiliardové ztráty. Ještě v roce 2006 byla firma v minusu bezmála 400 milionů.

Prodej nákladového terminálu se na loňském hospodářském výsledku Českých aerolinií podílel částkou zhruba 50 milionů korun. „Takže i bez prodeje terminálu by ČSA skončily v zisku 60 milionů,“ zdůraznil prezident firmy Radomír Lašák. Naopak prodej stravovacích služeb se do letošních zisků nepromítl. Peníze za ně totiž firma dostane letos.

Příčinou příznivých výsledků hospodaření ČSA byl zejména osmisetmilionový růst provozních výnosů. ČSA se začaly zaměřovat na movitější klienty. Obsazenost letadel jim tedy sice klesla z předloňských 69 na zhruba 66 procent loni. Vzrostl ale počet zakoupených drahých letenek, což společnosti přineslo větší tržby. Aerolinie tak loni celkem utržily 23,8 miliardy korun.

Firmě se však v loňském roce dařilo snižovat také náklady, a to i přes zvyšování mezd a vyšší splátky letadel. Provozní náklady klesly o 240 milionů na 23,4 miliardy. Firmě v tom pomohl také prodej pěti letadel Boeing, které si pak zpětně pronajala. Díky tomu ČSA ušetřily až půl miliardy korun.

Počet cestujících se loni meziročně zvýšil o 2,7 procenta na 5,6 milionu. Do celkového čísla jsou však započítány i výkony letadel, které ČSA pronajímají jiným dopravcům.

Pro letošní rok očekává firma, která je stále z devadesáti procent vlastněná státem, zisk kolem 390 milionů korun. Z toho až dvacet milionů by mohly tvořit zisky z už realizovaného prodeje cateringu.