Ukrajina splatila Rusku loňský dluh za plyn

Kyjev - Ukrajina vyrovnala dluh ruskému vývozci plynu Gazprom za loňské dodávky. Dnes to sdělil ukrajinský prezident Viktor Juščenko. Ruský plynárenský gigant zprávu potvrdil, naznačil však, že novým problémem v otázce obchodu s plynem mezi oběma zeměmi budou dodávky pro letošek. Dosud o nich totiž nebyla podepsána dohoda.

Ukrajina splatila v úterý Gazpromu zhruba 435 milionů dolarů poté, co firma oznámila, že jí Ukrajina stále dluží. Pohrozila proto zastavením dodávek ruského plynu do země. Prezidenti Ruska a Ukrajiny se přitom již dříve dohodli na vyřešení sporu z konce loňského roku v celkové sumě asi 1,5 miliard dolarů.

Hrozby Gazpromu vyvolávají obavy v Evropě, protože omezení dodávek by se mohlo projevit i zde. Dodávky od Gazpromu pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby v Evropě, v České republice a na Slovensku zajišťují naprostou většinu spotřeby. Asi 80 procent ruského plynu do Evropy proudí právě přes Ukrajinu.

Spory ohledně zemního plynu, zejména jeho cen, má Rusko i s dalšími postsovětskými státy, například Běloruskem nebo Gruzií. V posledních letech totiž mění svoji politiku vůči těmto zemím a soustředí se na maximalizaci profitu. Ukrajinská premiérka Julije Tymošenková Rusko obviňuje, že plyn a ropu využívá jako nátlakový prostředek k politickému vydírání.