Hlavní hygienik varuje před nebezpečnými naběračkami

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před nebezpečnou obracečkou a naběračkou. Obě dvě kuchyňské potřeby jsou podle hlavního hygienika Michaela Víta vyrobeny ze zdraví škodlivých materiálů. Riziko pro spotřebitele vyplývá v obou případech z možné kontaminace karcinogenními látkami, které se mohou dostat do připravovaných jídel během jejich přípravy.

Plastová naběračka má černou barvu a stříbrnou rukojeť. Její délka je 28 centimetrů, plocha přicházející do styku s potravinami 10 x 7 centimetrů a přímo na výrobku je vylisován německý nápis Nicht über 210 °C erhitzen. Naběračka je opatřena dvěma samolepkami - na jedné je text Naběračka LCE nerez, 9686, PRIOR ČESKÁ REPUBLIKA a na druhé je název dovozce LE CYGNE SPORTIF GROUPE

Rovná plastová obracečka je vyrobená také z černého plastu a má kovovou rukojeť. Dlouhá je 34 centimetrů a široká zhruba 10,5 centimetru. Přímo na výrobku je vylisován text NYLON.66 HEAT RESISTANCE UP TO 210 °C, NICHT ÜBER 210 °C ERHITZEN. Obracečka byla opatřená pouze etiketou s uvedením ceny. 

Lidé, kteří si tyto výrobky koupili, mají právo na jejich vrácení prodejci či distributorovi.