Ruská ekonomika se těší z drahé ropy

Moskva/Praha - Růst ruského HDP ve výši 8 procent za loňský rok přičítají odborníci vysoké ceně ropy a poptávce po komoditách. Na surovinové soběstačnosti vydělávalo Rusko vždy, ekonomiku ale trápila její sevřenost. Nový prezident by mohl prospět právě větší otevřenosti obchodu. Z té by mohly těžit i české firmy. Těsně před ruskými prezidentskými volbami se Ekonomika ČT24 zaměřila na tamní trh.

Putinova administrativa se vyznačovala pečlivou ochranou domácího průmyslu a podporou jeho exportních ambicí. V poslední době se ale Rusko začalo stále více otevírat Západu. Šance k upíchnutí na ruském trhu předpovídají experti oborům zaměřeným na hi-tech, ale třeba i na sociální infrastrukturu. 
 
Rusko má v infrastruktuře vůbec velké rezervy. „Situace pro firmy z našeho oboru je tam velice příznivá, protože infrastruktura v Rusku je obecně velmi zanedbaná, a to i v takových regionech, jako je Moskva a Petrohrad, neřku-li za Uralem,“ podělil se o své zkušenosti ředitel pro Rusko společnosti OHL ŽS Radek Švéda. Perspektivní je i energetika nebo strojírenství, což dokládá i statistika. Naopak z Ruska do Česka přitékají hlavně suroviny. V dodávkách plynu je 80 procent právě z ruského potrubí. Celková obchodní bilance je ale pro Česko nepříznivá.
 
Předpokládané zvolení prezidenta Medveděva by mělo ještě více nahrát vzájemnému obchodu. „Je považován za liberála a za člověka nakloněného obchodu,“ představil prezidentského kandidáta analytik Asociace pro mezinárodní otázky Karel Svoboda.
 
Zatím v Rusku firmy bojují především s vysokou mírou korupce, ale také s malou ochranou zahraničních investic. Například skupina PPF teď o svůj podíl v ruské pojišťovně Ingosstrach bojuje před soudem.