Globalizace je pro Evropu požehnáním

Brusel - Globalizace Evropě prospívá a tento trend by měl pokračovat i v příštím roce. Průměrný roční příjem by mohl díky ní vzrůst až o 5.000 eur (v přepočtu přibližně 126 tisíc korun). Tvrdí to studie Americké obchodní komory v EU, kterou dnes zveřejnil britský list Financial Times.

Po celá devadesátá léta i na počátku nového tisíciletí zaznamenávala Evropa výrazný růst mezd. Poháněl ho především export. Vývoz patnáctky starých zemí EU do rozvojového světa se mezi lety 1990 a 2006 zvýšil na čtyřnásobek a jeho podíl na celkovém exportu dosáhl 64 procent namísto původních 52. Stojí za tím takzvaný kruh prosperity, který se podle autorů studie rozprostírá kolem hranic Evropské unie. Patří do něj zejména Rusko, Blízký východ a země severní Afriky.

Relativně blízko ve srovnání se Spojenými státy má ale unie i k dalším trhům. „EU má v podstatě hned vedle Čínu,“ zdůraznil jeden z autorů studie Daniel Hamilton. Blízkost lukrativních trhů podle něj navíc přitahuje investice amerických firem, které tak výhodnou geografickou polohu nemají.

Příznivý trend pro Evropu by měl podle studie pokračovat i v budoucnu. Výzvou je zejména deregulace sektoru služeb. „Je to spící obr evropské ekonomiky,“ prohlásil Hamilton.

Ne všechny země EU ale těží z globalizace stejnou měrou. Narůstající konkurence v propojeném světě poškodila například Portugalsko, které se v minulosti zaměřovalo zejména na výrobu obuvi. Díky sílícímu dovozu levnějších bot z Číny a Indie ztratilo čtvrtinu pracovních míst.

Ohrožení by však mohla globalizace v budoucnosti přinést i zbytku Evropské unie. Její státy se totiž ve stále rostoucí míře zaměřují na obory náročné na kvalifikovanou pracovní sílu. Domácí inteligence se už začíná nedostávat, a Evropa proto začíná lákat kvalifikované pracovníky ze zahraničí. Ve svém snažení ale výrazně zaostává za USA. Zatímco 55 procent imigrantů přicházejících do americké velmoci je vzdělaných, v Evropě je to pouhých 5 procent.