Inflace eurozóny v únoru udržela lednový rekord

Brusel - Meziroční inflace v zemích eurozóny se v únoru udržela na lednové rekordní úrovni 3,2 procenta. Vyplývá to z dnešních předběžných odhadů evropského statistického úřadu Eurostat. Vysoká inflace představuje velmi negativní zprávu pro Evropskou centrální banku (ECB), protože jí brání podpořit slábnoucí ekonomiku snížením úrokových sazeb.

V lednu inflace v zemích platících eurem vystoupila na nejvyšší úroveň od ledna 1999, kdy byla v části Evropské unie zavedena jednotná měna v bezhotovostním platebním styku. Inflaci tlačí vzhůru nárůst cen energie a potravin. V celé EU v lednu dosahovala 3,4 procenta.     

Dlouhodobě si ECB klade za cíl držet inflaci pod úrovní dvou procent. Nyní s ní ale nemůže bojovat zvyšováním úroků, protože to by v situaci krize na globálních úvěrových trzích a hrozby recese v americké ekonomice mělo na evropskou ekonomiku smrtící dopad. Zároveň se ale kvůli vysoké inflaci zdráhá úroky snižovat, jako to nyní na podporu domácích ekonomik dělají například centrální banky USA nebo Velké Británie.    

ECB v její snaze omezit inflaci může pomoci další zvýšení maxim kurzu dolaru k euru. Tento vývoj ale ve svém důsledku může dále oslabit evropskou ekonomiku, protože zemím eurozóny znesnadňuje vývoz.