Nová hlava státu přinese Rusku změny v ekonomické politice

Praha/Moskva - Rusové si zvolili nového prezidenta. Podle očekávání se jím stal Dmitrij Medveděv, který po sečtení výsledků téměř ze všech volebních okrsků získal 70,23 procenta hlasů. I když byl Medveděv favoritem bývalé hlavy ruského státu Vladimira Putina, očekávají analytici, že jeho vláda přinese změny v ekonomické politice.

„Dá se očekávat, že nový prezident se zaměří spíše na diverzifikaci ekonomiky a budování infrastruktury než na posilování moci státu a kontrolu nad takzvanými strategickými sektory. Z tohoto vyplývá změna fiskální a monetární politiky, očekáváme větší vládní výdaje a mírnější politiku centrální banky,“ popsal očekávaný posun Tibor Bokor, analytik jednoho z největších brokerských domů Renaissance Capital.  

Výraznější dopad by mohla mít změna hlavy státu na telekomunikační sektor, který v posledním půl roce před volbami zaznamenal útlum. „Nyní čekáme, že po volbách začne konsolidace sektoru a možná i privatizace státního podílu ve firmách,“ nastínil Bokor v rozhovoru pro ČT24.  

Na obchodování na ruských akciových trzích se výsledek voleb příliš neprojevil. Hlavní index moskevské burzy dnes sice vykročil z červených čísel, rostl ale jen mírně. Před 18:00 místního času (16:00 SEČ) si připsal 0,73 procenta a dosáhl 2032,29 bodu.