Padají hlavy šéfů bank postižených hypotéční krizí

Calabasas (Kalifornie) - Americká ekonomika se pomalu vzpamatovává z hypoteční krize. Ve třetím čtvrtletí dosáhlo tempo růstu HDP 3,9 procenta. Ruku v ruce s tím začínají americké i evropské banky vyčíslovat ztráty, které utrpěly v důsledku jejích otřesů. Pod řadou šéfů světových finančních institucí se tak začínají otřásat židle.

Angelo Mozilo, výkonný ředitel a zakladatel Countrywide Financial, která je největším poskytovatelem hypoték v USA, dokonce čelí žalobě akcionářů. Rozčílilo je zjištění, že Mozilo prodal akcie svého bankovního domu za více než 130 milionů dolarů krátce před tím, než odepsal špatné úvěry za 1,2 miliardy dolarů.

Přestože se představitelé Countrywide Financial domnívají, že v dalším čtvrtletí již bude banka zisková, usilují akcionáři o výměnu výkonného ředitele. William Patterson z CTW Investment Group, která drží akcie společnosti, vysvětlil důvody jejich rozhodnutí takto: „Mozilo byl jednou z hlavních postav hypoteční krize. Žádáme představenstvo, aby ho okamžitě nahradilo někým jiným.“

Mozilo ale tvrdí, že pozice banky není zatím beznadějná. Pokud učiní nutná opatření, mezi která počítá mimo jiné snížení tržních rizik a propuštění 10 až 12 tisíc zaměstnanců. „Myslím, že máme mnohem větší šanci na úspěch než jakýkoliv jiný hráč na současném hypotečním trhu,“ zdůraznil výkonný ředitel Countrywide Financial.

Podobný osud jako šéfa Countrywide Financial potkal také bývalého ředitele banky Merrill Lynch Stanleyho O´Neala. Ztráty ale vykazují i další finanční domy. 179 milionů eur prodělala německá jednička Deutsche Bank, poprvé za posledních pět let má na svém kontě ztrátu švýcarská UBS a prodělal i americký gigant Citigroup. Právě její výkonný ředitel by mohl být dalším kandidátem na odchod z postu.

Pád dalších velkých šéfů předpokládá také Neil Weinberg z časopisu Forbes: „Dočkáme se bankrotů a dalších vyhazovů, možná dokonce zpomalení ekonomiky. Takhle ten systém prostě funguje.“ Chybou manažerů podle něj byl fakt, že příliš sázeli na trh s nemovitostmi. Když se propadl, nemohli již nepříjemnou situaci nijak zachránit.