Lucembursko otevřelo pracovní trh i pro nové země EU

Lucembursko – Od 1. listopadu mohou Češi a další evropští nováčci bez omezení pracovat v Lucembursku. Nejbohatší země Evropské unie se rozhodla pro roce 2004 chránit svůj pracovní trh zavedením přechodných opatření, nyní se ale přidala ke státům, které nijak neomezují možnost získat práci ani uchazečům z nových členských států unie.

Lucembursko je sídlem několika evropských institucí, kde pracuje naprostá většina Čechů, kteří v této zemi žijí. Otevření pracovního trhu se dotkne hlavně těch, kteří by tu chtěli pracovat jako zaměstnanci některé z místních firem. Už nyní sice mohli pracovat v Lucembursku Češi v některých profesích s nedostatkem pracovních sil, ale o pracovní povolení museli zažádat prostřednictvím svého zaměstnavatele a jeho vyřízení bylo velmi zdlouhavé.

Bez povolení mohou Češi pracovat nyní v Británii, Irsku, Švédsku, Řecku, Finsku, Španělsku, Portugalsku, Itálii a Nizozemsku. Omezení v různé míře ještě kromě Lucemburska platí v Německu, Rakousku, Francii, Belgii a Dánsku, které přislíbilo otevřít pracovní trh někdy v roce 2008. U Německa a Rakouska lze předpokládat, že využijí maximální možnou přechodnou dobu pro výjimky z ustanovení o volném pohybu pracovních sil, a restrikce vůči Česku a ostatním východoevropským členům unie tak ponechají v platnosti nejméně do roku 2009, pravděpodobně však až do roku 2011. Obávají se hlavně přílivu levné pracovní síly do svých zemí.