Vláda rozhodla o zrušení zajišťovacího fondu družstevních záložen

Praha - Zajišťovací fond družstevních záložen by měl ke konci roku 2009 zaniknout. Návrh ministerstva financí (MF), který to umožňuje, dnes schválila vláda. Zájmy z pojištění vkladů oprávněných osob nebudou podle ministerstva tímto krokem ohroženy.

Činnost fondu do značné míry utlumilo sjednocení dohledu nad finančním trhem, které nabylo účinnosti 1. dubna 2006. Na zajišťovací fond jsou napojeny pouze družstevní záložny, jež před dubnem vstoupily do likvidace, či na ně byl vyhlášen konkurz. Na fungující kampeličky dohlíží Česká národní banka, a proto by zrušení Fondu pojištění vkladů nemělo mít vliv na práva střadatelů.   

Vklady členů Asociace družstevních záložen, která sdružuje většinu fungujících kampeliček, činily na konci loňského září 6,57 miliardy korun. Počet členů převyšoval 28 tisíc.    

Sektor družstevních záložen se po problémech z konce 90. let, kdy z nich zmizelo 8 miliard z celkového počtu 11,3 miliardy korun, transformoval. Od roku 2002 se to začalo projevovat i v důvěře klientů v záložny a vklady začaly opět růst.