Ukrajina se dohodla s Ruskem na obnovení dodávek plynu

Kyjev - Ruský Gazprom a ukrajinský Naftogaz se dohodly na plném obnovení dodávek zemního plynu na Ukrajinu, která se zavázala uhradit v plném rozsahu svůj dluh za předchozí čerpání suroviny. K narušení tranzitu do Evropy nedošlo. Spor o plyn, který ohrožoval i Českou republiku, je tak zřejmě zažehnán.

K omezení dodávek sáhl ruský energetický gigant v pondělí poté, co se nedohodl s Ukrajinou na zaplacení dluhu ve výši 600 milionů dolarů. Nejprve přiškrtil dodávky o 25 procent, v úterý přitvrdil a začal posílat na Ukrajinu pouze polovinu nasmlouvaného objemu.
 
Naftogaz měl ale po celou dobu vyjednávání cenné rukojmí - Evropu - do které proudí přes Ukrajinu zhruba 80 procent ruského plynu. Z tranzitu chtěla země čerpat až 60 milionů metrů krychlových denně.
 
Rozmíška o splácení dluhu se s přestávkami táhne již od ledna 2006, kdy Rusko pozastavilo dodávky směřující na Ukrajinu úplně. Tento krok ale narušil i zásobování Evropy a vyvolal diskuzi o přílišné závislosti starého kontinentu na jednom dodavateli.
 
Předchozí vyhrocení sporu se podařilo zažehnat zhruba před měsícem, kdy otázku splacení dluhu řešily hlavy obou států - Vladimir Putin a Viktor Juščenko. 27. února označil ukrajinský prezident otázku za definitivně vyřešenou, země podle něj zaplatila Gazpromu dlužnou částku 2,2 miliardy hřiven (435 milionů dolarů). Moskva ale s tímto postojem Kyjeva nesouhlasila. Ukrajina údajně dluží mnohem více a navíc čerpá surovinu bez platné smlouvy pro letošní rok. Gazprom proto přistoupil k opětovnému utažení kohoutů.