Ceny drahých kovů šplhají do rekordních výšek

Londýn - Cena zlata opět posunula historické maximum a přiblížila se ještě více magické hranici 1000 dolarů za unci. Stříbro pak dosáhlo nejvyšší hodnoty za 27 let. Novou vlnu nákupního zájmu o kovy vyvolal nebývale nízký kurz dolaru spolu s drahou ropou.

Cena zlata se v Londýně vyšplhala až na 995,20 dolaru za troyskou unci a poté klesla zpět k 993 dolarům. Předchozí den v New Yorku se uzavíral na 963,60 USD. Stříbro dosáhlo maxima na 20,82 dolaru, než kleslo k 20,78 USD za unci.     

„Vzestup táhne hlavně dolar,“ komentoval zdražování analytik skupiny MKS Finance. „Zkoušeli jsme horní limit několikrát, pokaždé se ale energie vytratila kvůli realizacím zisků. Když se vezme v úvahu, že někteří už zisk z cen vybrali, jde tento růst pravděpodobně z nových vkladů,“ dodal. Podle něj by byli obchodníci spokojenější, kdyby zlato tisícové hranice dosáhlo.     

Ceny zlata žene vzhůru slábnoucí dolar, který dnes prohloubil svá minima vůči euru i koši měn. Klesající dolar zlato zlevňuje investorům s jinými měnami, a proto zvyšuje poptávku po zlatu. Svůj díl vlivu má také slabá ropa, kvůli které nakupují lidé zlato, aby ochránili svůj majetek před hrozící inflací.