Americká ekonomika počátkem roku dál zpomalovala růst

Washington - Americká ekonomika počátkem letošního roku dále zpomalovala růst a zároveň v ní rostly cenové tlaky. Uvedla to americká centrální banka (Fed) v pravidelné situační zprávě označované jako Béžová kniha.

„Zprávy z dvanácti distriktů Federálních rezerv naznačují, že ekonomický růst se od počátku roku zpomaloval,“ uvedl Fed ve zprávě, která je souhrnem poznatků z jednotlivých oblastí USA. Zpomalení růstu registrovaly již dvě předchozí Béžové knihy, které pokrývaly zhruba období posledního loňského čtvrtletí.

Problémy americké ekonomiky odstartovala krize na trhu bydlení loni v létě. Ta se začala přelévat i do dalších oblastí. „Propad jak v bankovním sektoru, tak neustálý propad ve stavebním sektoru se ukazují jako daleko větší, než byly původní prognózy,“ zdůrazňuje analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Zpráva zjistila zpomalování aktivity v sektoru služeb ve většině distriktů Fedu. Sektor průmyslu byl slabý v polovině z 12 oblastí, které spravují jednotlivé federální rezervní banky. Všeobecně pod tlakem zůstal trh nemovitostí k bydlení a nepříznivé byly i zprávy o vývoji maloobchodního trhu.

Odborníci se přou, zda americká ekonomika teprve míří do recese nebo už v ní je. Velkým pesimistou je například bývalý dlouholetý šéf Fedu Alan Greenspan. „Recese pravděpodobně do Spojených států přišla, nicméně nebude hluboká a Spojeným státům by se mělo podařit se z ní dostat poměrně rychle,“ míní Hatlapatka.

Béžovou knihu použije Fed při jednání o nastavení úrokových sazeb na příštím zasedání svého měnového výboru 18. března. Finanční trhy očekávají, že Fed bude své sazby dále snižovat. Od poloviny září již snížil základní sazbu o dva a čtvrt procentního bodu na tři procenta.