Česká ekonomika loni rostla o rekordních 6,5 procenta

Praha - Česká ekonomika je ve výborné kondici. Hrubý domácí produkt v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně vzrostl o 6,6 procenta a za celý rok byl tak o rekordních 6,5 vyšší než v roce 2006. To je nejrychlejší růst v historii samostatné České republiky. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Loňský růst ekonomiky podle ČSÚ souvisí zejména s růstem zaměstnanosti. Nahoru hospodářství hnala také rostoucí spotřebitelská poptávka. Na příznivém výsledku z posledního kvartálu pak stojí zejména zvýšený výkon zdravotnictví, který se promítl do větších výdajů zdravotních pojišťoven, a státní výdaje na výstavbu a opravy silnic. Bez těchto dvou jednorázových faktorů by podle ČSÚ ekonomika v posledním čtvrtletí rostla jen o 6 procent.

Růst HDP je rychlejší než šest procent už 11. čtvrtletí řadě. Přesto, jsou výsledky domácí ekonomiky o něco horší, než se původně čekalo. Ve své předběžné zprávě odhadoval ČSÚ 6,9 procenta pro poslední tři měsíce roku 2007 a 6,6 procent za celý loňský rok.

Daří se i dalším zemím v regionu střední a východní Evropy. Za evropského tygra bývá označováno Slovensko. Ekonomika našich východních sousedů si loni připsala 10,3 procenta. Polský HDP rostl stejným tempem jako ten český. Výjimku tvoří jen Maďarsko, které zůstává s růstem pouhých 1,3 procenta outsiderem. U našeho největšího obchodního partnera, Německa, hospodářský růst v loňském posledním čtvrtletí zvolnil na 1,8 procenta. Ekonomika celé Evropské unie si pak ve stejném období připsala 2,6 procenta.