Evropští zelení chtějí ukončit monopol Microsoft v institucích EU

Brusel - Zelení europoslanci vyzvali k ukončení monopolu programů vyvinutých firmou Microsoft v evropských institucích. Podpořili tak petici organizace Open Forum Europe proti současné nadvládě produktů amerického softwarového gigantu, která prý v unijních budovách vládne.

„Podporujeme petici, protože se domníváme, že současná situace, v níž má Microsoft monopol, má negativní dopad na demokracii, inovace i konkurenci,“ prohlásil mluvčí zelených v petičním výboru EP David Hammerstein.

Frakce zelených nesouhlasí s tím, že jsou občané při komunikaci s europoslanci nuceni využívat produkty od jediné firmy. Chtějí proto, aby se unijní instituce přestaly „uzavírat“ v jednom systému, který není navzájem propojitelný s jinými.

Zelení také ocenili postoj Evropské komise ke zneužívání dominantního postavení Microsoftu na evropském trhu. Komise udělila na konci února softwarovému gigantu rekordní pokutu ve výši 899 milionů eur (22,5 miliardy korun) za to, že firma údajně dostatečně rychle nezpřístupnila informace o svých produktech konkurentům. Podle komise Microsoft včas nezpřístupnil kódy, které by jeho rivalům umožnily sladit práci svých programů s operačním systémem Windows. Pro uživatele tak bylo výhodnější pořizovat si na své počítače i další produkty od Microsoftu a tržní podíl menších firem se začal snižovat.

Pokuta Microsoftu je přitom největší, kterou kdy od EK dostala jednotlivá firma. Současně je to první případ, kdy EK přistoupila k takovéto penalizaci kvůli tomu, že daná firma nevyhověla jejímu předchozímu rozhodnutí. EK totiž už v minulosti Microsoftu kvůli neférovému chování na trhu v souvislosti se zadržováním informací před konkurencí vyměřila dvě pokuty v celkové výši téměř 800 milionů eur.