Varšavská burza usiluje o podíl v pražské burze

Praha – Varšavská akciová burza (WSE) má zájem o akciový podíl v Burze cenných papírů Praha (BCPP). Píší to dnešní Hospodářské noviny (HN). O prodeji podílu menšího než deset procent informoval polský deník Parkiet, podle HN by prodejcem mohla být GE Money Bank, která vlastní přes 6,5 procenta akcií BCPP.

Šéf varšavské burzy Ludwik Sobolewski v pondělí potvrdil, že podá nabídku na odkup akcií BCPP. Odmítl však sdělit, jak bude velký a kdo je prodejcem. Informace o prodeji svého podílu odmítla komentovat i GE Money Bank. Vedení pražské burzy, které musí případnou transakci schválit, prodej menšinového podílu připouští. „Neoficiálně jsme obdrželi informaci, že jeden z minoritních akcionářů hledá kupce pro svůj podíl. Podle našich informací byla nabídka několikrát odložena z důvodu neustále se měnících podmínek ze strany prodávajícího. V této věci nás nikdo nekontaktoval,“ řekl deníku mluvčí BCPP Jiří Kovařík.

„Pokud je určitý podíl některého z našich akcionářů k mání, tak Varšava jistě nebude osamoceným potenciálním zájemcem,“ předpokládá Kovařík. Burza ve Varšavě se netají ambicemi stát se lídrem mezi akciovými trhy ve střední Evropě. Vlastní necelá dvě procenta v rumunské burze s finančními deriváty a uchází se také o podíly ve slovinské a bulharské burze. Ve Varšavě nyní obchoduje s akciemi 333 firem, zatímco v Praze k nejobchodovanějším patří jen 12 společností.

Z poslední výroční zprávy BCPP vyplývá, že největší podíl v burze vlastní Patria Finance s téměř 25 procenty. Česká spořitelna drží 14,6 procenta akcií, PPF Banka 12 procent a Komerční banka 11,5procentní podíl. „Proces sbližování nebo nákupu jednotlivých burz ve světě se dotkne dříve nebo později asi i střední Evropy a Prahy,“ domnívá se analytik Patria Finance David Marek.