Kalousek jednal s Mittalem, chtějí mimoarbitrážní řešení sporů

Praha - Česká republika se chce s Lakšmím Mittalem, majitelem ocelářského impéria ArcelorMittal, pokusit najít smírné řešení současných sporů bez arbitráží a soudů. Řekl to ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) po jednání s Mittalem. Mittalovy firmy vedou proti Česku dvě arbitráže a na státu se snaží vymoci celkem 25 miliard korun.

„Pan Mittal i já jsme vyjádřili jasnou vůli nalézt smírné řešení mimo arbitráže a soudy,“ uvedl Kalousek. Dodal, že to však nebude jednoduché. „Je to několik problémů v jednom balíku,“ podotkl ministr.

Kalousek se s Mittalem dohodl na vzniku společného expertního týmu, který se pokusí vyjednat koncept společné dohody. Pokud by tento návrh byl přijatelný pro obě strany, byl by předložen k posouzení a ke schválení české vládě. Kalousek však zatím neuvedl konkrétní datum, ke kterému by tým složený z expertů ministerstva financí a skupiny Mittal mohl vzniknout.

Mittal chce po Česku v rámci arbitráží 20 miliard jako odškodnění za vyloučení z účasti na privatizaci společnosti Vítkovice Steel, o kterou měl zájem, ale stát ho kvůli jiné soudní při ze soutěže vyloučil. Nyní železárny patří Rusům a jmenují se Evraz Vítkovice Steel.

Pět miliard pak má být kompenzací za to, že mu stát nevydal téměř 14 procent akcií ArcelorMittal Ostrava, ačkoli se k tomu zavázal v privatizační smlouvě. Zatím se nepřevedly kvůli pokračujícímu sporu se společností Petrcíle; podíl státu nyní spravuje ministerstvo financí.

Podle časopisu Forbes vládne sedmapadesátiletý Mittal majetkem za 32 miliard dolarů (více než 614 miliard korun), a je tak pátým nejbohatším člověkem planety. Financial Times ho loni jmenovaly osobností roku.