General Motors kvůli stávce v dodavatelské firmě uzavře další závody

Detroit - Největší americká automobilka General Motors přeruší příští týden kvůli stávce v hlavní dodavatelské firmě American Axle & Manufacturing výrobu v dalších osmi továrnách. Počet závodů, ve kterých byl GM nucen zastavit nebo alespoň omezit výrobu, se tak zvýší na 27. GM kvůli těmto opatřením nebude mít práci pro zhruba 37.000 zaměstnanců, což je asi polovina pracovní síly společnosti v Severní Americe.

Zhruba 3600 zaměstnanců pěti továren firmy American Axle stávkuje kvůli sporům ohledně pracovní smlouvy již 12 dní. American Axle se oddělil od GM v roce 1994 a dodává GM téměř 80 procent své produkce, hlavně nápravy a podobné součástky pro lehké nákladní vozy.

Stávka neovlivnila jen továrny GM, ale také další firmy v USA a Kanadě. Dalším předním klientem American Axle je automobilka Chrysler. Ta nedávno také oznámila, že na počátku příštího týdne bude nucena uzavřít továrnu ve státě Delaware, napsaly agentury AP a Reuters.

Firmu GM vystřídal v loňském roce na postu největší světové automobilky podle objemu výroby japonský konkurent Toyota. Z hlediska objemu prodeje si nicméně společnost GM prvenství těsně udržela.