České firmy budou dál nabírat nové zaměstnance

Praha - Patnáct procent českých firem se v příštím čtvrtletí chystá nabírat nové zaměstnance. Pouze 3 procenta firem budou počet zaměstnanců snižovat a stejný podíl českých podniků si zachová stávající počet zaměstnanců. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu společnosti Manpower.

„Průzkum předčil naše očekávání. V porovnání s vyspělými zeměmi v Evropě jsme zjistili, že čistý index trhu práce je daleko vyšší,“ uvedla generální ředitelka Manpower pro Českou republiku a Slovensko Jaroslava Rezlerová. V západoevropských státech odpovídá podle dlouhodobých údajů společnosti na otázku nabírání nových zaměstnanců kladně 5 až 7 procent dotázaných zaměstnavatelů. V případě nových členů Evropské unie je toto číslo daleko vyšší. Například v Rumunsku to bylo 11 procent a v sousedním Polsku dokonce 30 procent zaměstnavatelů.

Největší poptávka po nových pracovních silách bude od dubna do června vycházet ze strany podniků působících ve zpracovatelském průmyslu, který je tradičním tahounem tuzemské ekonomiky. Nové zaměstnance budou hledat také dopravní a logistické firmy, finanční zprostředkovatelé a pojišťovny. Překvapivý je zájem společností zabývajících se těžbou nerostných surovin. Naopak snižovat počet pracovníků chtějí firmy z odvětví výroby elektřiny, vody a plynu.

Ochota zaměstnavatelů k nabírání nových lidí bude mít pozitivní vliv na vývoj celkové zaměstnanosti v České republice. Ta se nyní drží na desetiletých minimech. Podle pondělních údajů ministerstva práce a sociálních věcí klesl v únoru počet lidí bez práce na 5,9 z lednových 6,1 procenta.

Některé firmy už však v poslední době začínají narážet na nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Problémy s náborem lidí mají hlavně automobilky a jejich dodavatelé. Typickým příkladem je třeba kolínská automobilka TPCA, která musí nové zaměstnance hledat v Polsku a na Slovensku.