Aby ekonomika nevyschla, dostane 200 miliard dolarů

Washington - Federální rezervní systém (Fed) Spojených států ve spolupráci s centrálními bankami nejvyspělejších zemí světa podpoří globální ekonomiku částkou až 200 miliard dolarů (zhruba 3,3 bilionu Kč). Finanční injekce by měla zmírnit dopady úvěrové krize, která ohrožuje stabilitu komerčních bank.

Centrální banky skupiny nejvyspělejších zemí G10 spolupracují od koordinované intervence z konce loňského roku. Jejich představitelé průběžně konzultují stav likvidity nejvíce ohrožených trhů. Fed nyní připustil, že na některých z těchto trhů se napětí znovu zvýšilo.

V rámci podpory bude nyní Fed komerčním bankám půjčovat na 28 dní, zatímco dosud jim dodatečné zdroje poskytoval pouze přes noc. Rozšíří také možnosti zástavy, kterou bude moci využívat k žádosti o poskytnutí půjček. Banky si mohou prostředky obstarat v aukcích, které začnou 27. března.

Kvůli nejistotě, která na finančních trzích panuje od loňské hypoteční krize v USA, si komerční banky mezi sebou odmítají půjčovat na běžný provoz. To některým z nich způsobuje vážné problémy se zajištěním úvěrů pro své klienty, což vede k razantnímu růstu sazeb na mezibankovním trhu. Fed se zvýšením likvidity snaží tyto úroky snížit.

„Reakce byla okamžitá, zůžilo se kreditní riziko na trhu, ovšem ukáže se, jestli to bude dlouhodobý nebo krátkodobý efekt. Okamžitě posílila i česká koruna, která vymazala oslabení během tohoto dne,“ okomentoval chování finančních elementů ekonom Citibank Jaromír Šindel. „Tento krok neřeší ale celý problém, ten se bude umazávat postupně, jak bude postupovat zpomalení americké ekonomiky,“ dodal. 

Na oznámení rozhodnutí o finanční injekci zareagoval i dolar. Posiloval a s ním klesala cena ropy, která v odpoledních hodinách atakovala až 110 dolarovou hranici.