Policie zablokovala webový dokument s „nepohodlnými“ informacemi v kauze Diag Human

Praha - Dvanáct let už trvá spor českého státu a společnosti Diag Human. Arbitráž hrozí Česku pokutou až 13 miliard korun. Nedávno se objevila další mlha v případu. Webové stránky s dokumenty z vyšetřování zablokovala policie. Ty jsou ale přístupné i knižně.

Historik Jan Urban byl oním mužem, který dokumenty kdysi zpřístupnil. Chtěl tak upozornit na nekalost použití tajných služeb ve vyšetřování. Jde o tisíce stránek dokumentu, na kterých je dle Urbana prokázána korupce politiků a tajných služeb. „Policii leží nejvíce v žaludku signální informace Úřadu pro zahraniční styky a informace a ta říká, že nejvyšší ústavní činitelé včetně prezidenta republiky operují s informací, že vlastník Diag Human, Josef Šťáva, připravuje prodej své pohledávky vůči státu,“ myslí si publikátor dokumentu. 
 
„Včera jsem podal stížnost Městskému státnímu zastupitelství v Praze a očekávám okamžité zpřístupnění dokumentů. Vnímám to jako porušení ústavní svobody,“ uvedl Urban. Vyjádření policie se České televizi nepodařilo získat.
 
Spor státu s Diag Human pramení z nepodařené zakázky ministerstva zdravotnictví na zpracování krevní plazmy. Střídání ministrů a jejich různý pohled na požadavky výběrového řízení a následná revize výsledků měly poškodit původně neúspěšnou firmu Diag Human. Omluvný dopis ministerstva vedení společnosti posloužil jako podnět k požadování odškodného. Nevyhovění požadavkům, žaloba, soudy a arbitráž zatím konce neberou. Státu byla vyčíslena narovnací suma ve výši 8,7 miliard a úroky každý den zvýší částku o 1,6 milionu.