Tůma: Ekonomika zpomalí růst na 4,1 procenta

Praha - Česká ekonomika, která si za loňský rok polepšila o 6,5 procenta, v roce 2008 výrazně zpomalí. HDP by měl letos růst tempem jen 4,1 procenta. V Poslanecké sněmovně to dnes při projednávání zprávy o inflaci řekl guvernér České národní banky (ČNB) Zdeněk Tůma. Podle oficiálních odhadů ČNB by si tuzemské hospodářství mělo za letošek připsat 4,6 procenta.

Na zpomalení tempa růstu ekonomiky bude mít v letošním roce vliv především ochabující růst spotřeby domácností. Ten brzdí především vládní daňové a sociální reformy, ale také vysoká inflace. Právě spotřeba domácností přitom velkou měrou přispěla k vysokému růstu HDP v posledním čtvrtletí 2007, kdy byl tento makroekonomický ukazatel meziročně o 6,6 procenta vyšší.

Tůma zdůraznil, že Česká ekonomika je i nadále ve velmi slušné kondici. To ale podle něj znamená, že reálná ekonomika začíná tlačit na vyšší růst cen. Inflační tlaky by se měly projevovat i v nejbližších měsících. Ve dvou prvních měsících letošního roku dosáhla inflace shodné výše 7,5 procenta.

Tůma zdůraznil, že ČNB nemá na rozdíl od jiných centrálních bank výrazné problémy s likviditou. Zato se ocitla v situaci, kdy na jedné straně panují významné inflační faktory a na druhé straně protiinflační faktory spojené hlavně s rychlým posilováním koruny, což centrálním bankéřům ztěžuje rozhodování.

Podle Tůmy inflační tlaky postupně zeslábnou a ceny se opět ustálí. V příštím roce by tak mohla ekonomika znovu zrychlit. České hospodářství by mělo v roce 2009 popohnat také plánované otevření automobilky Hyundai v Nošovicích.