Ceny mléka by měly klesnout - EU zvýší jeho kvóty

Brusel - Ministři zemědělství Evropské unie dnes na společném jednání rozhodli o zvýšení kvót na výrobu mléka. Produkce od začátku dubna stoupne o dvě procenta. Těžit z tohoto kroku budou podle šéfa českého zemědělského resortu Petra Gandaloviče (ODS) zejména spotřebitelé, kterým přinese snížení cen mléčných výrobků.

„Opatření pomůže stabilizovat situaci na trhu, takže jeho dopad pozitivně pocítí spotřebitelé,“ komentoval rozhodnutí  Gandalovič. Zvýšení kvóty o 2,84 milionu tun podle něj prospěje ale i farmářům. „Budou mít volnější ruce ve svých rozvojových plánech a nebudou se muset tolik obávat penalizace za překročení kvóty,“ vysvětlil.    

Dosavadní omezení produkce mléka podle Gandaloviče zemědělcům neumožňuje reagovat na situaci na trhu, kdy vysoká poptávka po mléce ze strany českých, německých a italských mlékáren měla ve druhé polovině loňského roku za následek růst cen mléčných výrobků.    

Agrární komora není proti zvyšování mléčných kvót, nepovažuje ho ale ani za nutné. „Dvě procenta toho zase tolik neřeší. ČR je navíc v situaci, kdy toto navýšení ještě nepotřebujeme. Pokud ČR navýší kvóty o dvě procenta, tak v příštím kvótovém roce (od dubna) navýšení nevyužijeme,“ informoval prezident komory Jan Veleba. Podivil se rovněž tomu, že Gandalovič v souvislosti s dvouprocentním navýšením kvót na mléko ihned hovoří o snížení cen. Připomněl, že farmářské ceny mléka se loni v Česku zvýšily pouze o šest procent. „Ministr zemědělství by měl hájit zájmy zemědělců. Jestli je to myšleno tak, že by měly (ceny mléka) znovu klesnout, tak by to nebylo dobře,“ dodal.    

Navýšení kvót nebylo životně důležité ani pro další státy EU, mimo jiné pro Slovensko. Pro Slovensko nebylo podle slov ministryně zemědělství Zdenky Kramplové navýšení stanoveného množství zásadní otázkou. „My bychom klidně mohli fungovat i s tou kvótou, kterou momentálně máme,“ uvedla slovenská ministryně zemědělství Zdenka Kramplová.    

Pro Českou republiku nová výše kvót činí 2,79 miliardy kilogramů, pro Slovensko 1,06 miliardy kilogramů. Postupné navyšování povolené produkce je podle zástupců České republiky způsobem, jak tuto část zemědělského trhu připravit na zrušení kvót v roce 2015.    

Zemědělští odborníci Evropské komise předpovídají, že do roku 2014 bude sedmadvacítka potřebovat dalších 5,5 milionů tun mléka, aby pokryla poptávku po výrobcích jako je například sýr. Navrhují proto další navyšování kvót.