ČEZ hledá jaderné projekty mimo ČR

Praha - Energetická skupina ČEZ hledá projekty výstavby jaderných elektráren v zahraničí. Největší zájem má o střední a jihovýchodní Evropu. Nedávno společnost uspěla v tendru na strategického partnera při dostavbě elektrárny Černavoda v Rumunsku. V Česku blokuje další výstavbu politická nevůle.

„Současná situace na politické scéně není nakloněna rozvoji jaderné energetiky u nás. Kapacity, které máme, se snažíme uplatnit na zahraničních trzích,“ řekl ředitel sekce analýza výstavby jaderných elektráren ČEZ Ivo Kouklík.

ČEZ již uspěl v tendru o výstavbu třetího a čtvrtého bloku rumunské jaderné elektrárny Černavoda. Společnost je jedním ze šesti partnerů, kteří se na výstavbě budou podílet. Ve společném podniku bude mít ČEZ patnáctiprocentní podíl, do projektu hodlá investovat stovky milionů eur. Rumunská vláda by měla projekt schválit do konce dubna.

Naopak ze seznamu zájemců o dostavbu bulharské jaderné elektrárny Belene byl ČEZ vyškrtnut. Rozhovory dále pokračují již jen s německou firmou RWE a belgickou Electrabel z francouzské skupiny Suez.

V domácích jaderných elektrárnách, v Temelíně i Dukovanech, alespoň ČEZ nasazuje účinnější technologii. Do roku 2012 by tak oba zdroje měly vyrábět 31 terawatthodin elektřiny, což představuje roční navýšení o šest až sedm terawatthodin proti současné výrobě.