Agrární komora chce naučit spotřebitele kupovat české maso

Praha - Agrární komora usiluje o to, aby zákazníci dávali přednost českým masným výrobkům. Tvrdí totiž, že jen u těchto produktů je standardní vysoká kvalita vždy zaručena, protože spotřebitel může dohledat jejich původ.

„My chceme ke spotřebiteli dopravit takové informace, aby se rozhodl vybírat české potraviny,“ zdůraznil ve čtvrtečním Dobrém ránu prezident Agrární komory Jan Veleba. Podporovat zájem o české výrobky má i návrat k tradičním nutričním hodnotám, který zlepší chuť masných výrobků.  

Hlavní výhodu českého zboží vidí Veleba ve známosti jejich původu, která garantuje vysokou kvalitu. „Český výrobek je dohledatelný. Bude-li zákazník důsledný, tak se dostane až do stáje, kde to zvíře vyrostlo. Když si koupí něco ze zahraničí, tak nemá prostě šanci,“ zdůraznil.  

Proti Velebově tvrzení však hovoří kroky některých supermarketů, které často upřednostňují zahraniční dodavatele. Před rokem se například zvedla vlna protestů českých chovatelů proti rozhodnutí Intersparu, který se přiklonil k dovozu masa z Rakouska. Společnost zdůrazňovala, že kritériem výběru nebyla pouze nižší cena, ale především kvalita dodávaného masa, ve které rakouský výrobce ty české předčil.