Vepřové maso podraží až o pětinu

Praha - Vepřové maso na pultech českých obchodů podraží až o pětinu. Důvodem je redukce chovů, ke které se čeští farmáři uchylují právě kvůli nízkým výkupním cenám. Jen za loňský rok se počet chovaných prasat snížil bezmála o 80 tisíc. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Agrární komora.

Zatímco celkový počet prasat loni klesl meziročně o zhruba tři procenta, stavy prasnic se podle údajů Agrární komory snížily téměř o třetinu a od loňského října se jejich počty meziměsíčně snižují už o více než 10 tisíc kusů. Prezident komory Jan Veleba proto míní, že letos bude na tuzemském trhu menší nabídka vepřového než poptávka, což bude mít za následek růst cen. „Můj osobní odhad je, že spotřebitelská cena vepřového masa se zvýší až o 20 procent,“ řekl.

Důvodem snižování počtu chovů prasat je propad farmářských cen, které loni klesly o 7,6 procenta, a naopak nárůst cen vstupů, zejména krmných směsí, v důsledku vyšších cen obilí. Chovatel, který prodává prase, na něm při nynějších cenách podle Veleby ztratí zhruba tisíc korun.            

Veleba upozornil, že pokud se tento trend nezastaví, do roka bude tuzemská produkce vepřového pokrývat jen polovinu spotřeby. Ještě v roce 2002 byla Česká republika ve výrobě vepřového soběstačná, od té doby podíl domácích chovů klesá. Průměrný Čech zkonzumuje ročně 41 kilogramů vepřového masa.