Topolánek přiveze z Vietnamu nabídky miliardových investic

Hanoj/Praha - Škoda Praha nebo Finep plánují miliardové investice ve Vietnamu. Zástupci českých firem, kteří doprovázejí premiéra Mirka Topolánka během jeho návštěvy Vietnamu, plánují investice za desítky miliard korun. Firma Škoda Praha chce v zemi stavět uhelnou elektrárnu. Developerská společnost Finep zase kanceláře a byty.

Škoda Praha plánuje, že na financování elektrárenského projektu, na kterém se bude podílet také společnost Electricity of Vietnam, poskytne úvěr tři miliardy amerických dolarů (asi 48 miliard korun). „Uvažuje se o zafinancování celého projektu z české strany s využitím České exportní banky a s pojištěním od Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP),“ uvedl ředitel Škody Praha Daniel Jiřička.
 
Developerská firma Finep podepsala s vietnamskými partnery dohodu o spolupráci. Residenční výstavu chce realizovat v Hanoji a Saigonu. Hodnota kontraktu je asi půl miliardy dolarů. Podle předsedy představenstva Michala Kociana panuje nyní ve Vietnamu obrovský stavební boom. Rozdílem proti Česku je podle něj to, že zájemci si ve Vietnamu pozemky nenakupují, ale pronajímají.
 
Topolánek také uvedl, že finanční společnosti PPF, která v roce 2006 v Ho Či Minově městě zřídila svoji kancelář, čeká na obdržení licence. Podle Topolánka by v tomto městě měl být proto znovu otevřen generální konzulát, honorární zastoupení totiž podle něj nestačí. „Když PPF dostane licenci, bude tam okamžitě sto lidí,“ podotkl. Stát se proto podle něj musí starat především o ochranu investic. Zajímavé příležitosti by podle něj v zemi mohly být i v pojišťovnictví.
 
V současné době se podle premiéra také předpokládá podpis dvou kontraktů na vybudování velkého pivovaru v provincii Ha Nam a na dodávku technologického zařízení pro pivovar ve městě Haiphong.