MySpace a Skype vytvoří největší komunitu internetového volání

San Francisco – Síť společenských internetových stránek MySpace spojí síly s internetovým telefonováním Skype. Uživatelé MySpace tak budou od listopadu moci mezi sebou bezplatně telefonovat po internetu. Podniky dnes oznámily, že tím vytvoří největší internetovou komunitu spojenou hlasem. MySpace má přes 110 milionů uživatelů a Skype 220 milionů.

MySpace a Skype vytváří takzvané sociální sítě. „Sociální nebo také společenská síť je v podstatě aplikace, ve které si lidé dělají vlastní profily. Poté se seznamují a různým způsobem komunikují. Zpočátku to bylo pouze textově, ale hlasová komunikace a časem i video komunikace je přirozeným způsobem, jak rozšířit komunikaci,“ vysvětlil jeden z důvodů sloučení služeb konzultant společnosti AT KEARNEY Jiří Donát.

Uživatelé MySpace teď budou moci bezplatně telefonovat ostatním uživatelům této služby i uživatelům služby Skype. Skype a MySpace také dají dohromady své technologie, aby svým členům propojení sítí usnadnily.

Skype je divizí internetové aukční síně eBay a MySpace, patří do skupiny News Corp mediálního magnáta Ruperta Mudrocha.

Skype a MySpace chtějí společnou službou přilákat více uživatelů a udržet je na svých sítích co nejdéle. MySpace se spojením se službou Skype navíc snaží přebít sílící konkurenci otevřené sítě Facebook, která si rychle získala druhou pozici na trhu. Protože Skype začal budovat silnou základnu internetových volajících v Evropě a poté i v Asii, nyní usiluje o rychlejší růst ve Spojených státech.

Vedle bezplatného volání budou uživatelé MySpace moci využívat i placených služeb Skype – SkypeOut a SkypeIn. Prostřednictvím služby SkypeOut mohou uživatelé volat do klasických sítí. SkypeIn naopak umožňuje získat vlastní číslo, na které se dovolá klasický telefonní uživatel.

Podobných služeb je na internetu více a podle Jiřího Donáta se budou dále spojovat: „Tyto služby mají fenomén, který se nazývá síťový efekt. Služba, která je největší, tak poráží ostatní.“ Pro uživatele nemá smysl přihlašovat se k menším službám, které mají pouze několik desítek uživatelů.

Petra Bahounková