Daňový poradce: Podejte přiznání, i kdyby mělo být nepřesné

Praha - V odpoledním Studiu ČT24 se daňový poradce Jan Ambrož zamýšlel nad problémy s daňovým přiznáním a radil při jejich řešení. Na podání daňového přiznání z příjmu zbývá čas už jen v řádu desítek pracovních hodin.

Na vyplněný růžový formulář a zaplacení vyměřené daně čekají finanční úřady už jen do konce března. Jakákoliv další komunikace s příslušným finančním úřadem se výrazně podepíše na peněžence dotyčného hříšníka. 
 
„Nejde ale jen o podání daňového přiznání, ale především o doložení zaplacení vyměřené daně. To lze uskutečnit daňovou složenkou, hotovostně na pokladnách finančních úřadů nebo příkazem k úhradě nejpozději s pondělním datem,“ shrnul Ambrož. „Podnikatelé ještě musí podat výpisy o zaplacení zdravotního a sociálního pojištění,“ dodal. 
 
„Když poplatník nesplní požadované povinnosti, musí se připravit na zvýšení daně o 10 procent ze základu,“ upozorňuje Ambrož. „Stejně tak podléhá dlužná částka i úroku 17,5 procent,“ varoval Ambrož. 
 
„Doporučuji podat přiznání, i kdyby bylo nepřesné. Společné zdanění manželů a existence dítěte mohou výrazně pomoci při daňových výpočtech, proto je neopomínejte,“ nabádal závěrem krátké debaty Ambrož.