Air France-KLM připouští při převzetí Alitalie ústupky

Řím - Air France-KLM zřejmě přepracuje plán nabídky na převzetí italských aerolinií Alitalia. Šéf Francouzsko-nizozemského leteckého koncernu Jean-Cyril Spinetta připustil pokračování rozhovorů se stávkujícími odboráři Alitalie na původně stanovené datum 31. března.

Odbory Alitalie vstoupily do stávky v úterý. Obávají se propouštění, zejména v divizi služeb AZ Servizi. Původní nabídka Air Fance-KLM nepočítá se zahrnutím všech součástí této divize do převzetí, což by znamenalo ztráty množství pracovních míst. Negativně se k navrhovanému obchodu staví i odborové organizace hájící zájmy pilotů.

Rozhovory s odboráři by měly pokračovat v pátek, protože Air France-KLM  bude muset nejprve předložit nový plán snížení počtu zaměstnanců. Podnik by prý měl být schopen většinu zaměstnanců přeložit na jiné profese.

Italské ministerstvo financí průtahům v jednání příliš nakloněno není. Alitalii totiž docházejí peníze na provoz a ocitá se tak v nebezpečí bankrotu. Za posledních pět let prodělala společnost v přepočtu 30 miliard korun.

Vedení Alitalie i italská vláda transakci, díky níž získá Francouzsko-nizozemský letecký koncern v italských aerolinkách téměř padesátiprocentní podíl vlastněný státem, již dříve odsouhlasili. Air France-KLM přitom nabídla výrazně nižší cenu, než se původně očekávalo. Za jednu svou akcii dostane 160 akcií Alitalie. Za celou společnost tak zaplatí zhruba 138 milionů eur. Dřívější zprávy přitom naznačovaly směnný poměr 1 ku 70, což by italskou firmu oceňovalo na 317 milionů eur.