Slovensko se připravuje na přijetí eura od 1. ledna 2009

Bratislava - Slovensko se připravuje na přijetí společné evropské měny k 1. lednu 2009. Ačkoli konečné rozhodnutí, zda se ve slovenských obchodech začne platit eurem v tomto termínu, padne až začátkem května, slovenská vláda již schválila zákon, podle kterého budou muset obchodníci před přijetím eura postupovat.

První změnou, kterou zákazníci pocítí, bude zavedení dvojích cenovek, které budou informovat o ceně zboží jak ve slovenských korunách, tak v eurech. „Dvojí cenovky ve slovenských obchodech uvidíme v souladu se zákonem o zavedení eura nejpozději měsíc po stanovení konverzního kurzu. Přesné datum, kdy Rada EU konverzní kurz určí, neznáme, předpokládáme však, že se tak stane začátkem července,“ uvedl v rozhovoru pro ČT vládní zmocněnec pro zavedení eura na Slovensku Igor Barát.

Povinnost uvádět ceny v obou měnách budou mít slovenští obchodníci i po zavedení eura až do konce roku 2009. Zdražování se Barát neobává. „Riziko, že se ceny budou zaokrouhlovat směrem nahoru, není ani teoretické. Pravidla pro zaokrouhlovaní jsou daná zákonem a jejich dodržování se bude velmi přísně kontrolovat,“ uvedl.

Vyhlídky Slovenska na zavedení společné evropské měny v plánovaném termínu jsou podle slovenských diplomatů slibné. V únorové zprávě hodnotící slovenský konvergenční program, který je jakýmsi plánem přechodu na euro, však Brusel vyjádřil obavy z vysoké inflace na Slovensku.