Evropská komise vyšetřuje asociaci Visa kvůli poplatkům u platebních karet

Brusel - Evropská komise dnes zahájila vyšetřování vydavatele platebních karet Visa Europe kvůli směňovacím poplatkům, které banka prodejce platí bance držitele karty za každou přeshraniční transakci provedenou kartou Visa.

Společnost Visa je již druhou společností, která se kvůli poplatkům ocitla v hledáčku Evropské komise. Loni v prosinci nařídila v obdobném případě další karetní asociaci MasterCard, aby tyto poplatky do šesti měsíců zrušila. Rozhodnutí by se přitom mělo týkat i plateb za domácí transakce přes kreditní karty, které MasterCard vybírá v České republice a některých dalších zemích EU.     

Komise tvrdí, že takzvaný multilaterální poplatek, který vydavatelé platebních karet MasterCard a Visa Europe vybírají od obchodníka vždy, když držitel karty zaplatí v jiné evropské zemi, je již 15 let v rozporu s pravidly hospodářské soutěže v EU.

Visa a ani MasterCard neuznávají argument, že spotřebitelé platí za využívání karet dvakrát. Upozorňují, že pokud bude Evropská unie poplatky regulovat, pocítí to na svých peněženkách spotřebitelé, protože je budou místo obchodníků hradit sami.