Ekonomiku eurozóny stále více ohrožuje finanční krize

Brusel - Evropská komise ve své pravidelné čtvrtletní zprávě o vývoji eurozóny varuje před stále větším tlakem krize světových finančních trhů na hospodářství zemí platících eurem. Kvůli němu tempo růstu jejich ekonomiky zřejmě v roce 2008 zpomalí až na 1,8 procenta.

„Ekonomika eurozóny čelí silnému protivětru, včetně neustálých nejistot o trvání a nákladech krize na finančních trzích, oslabujícímu hospodářství Spojených států či růstu cen komodit. Navzdory zdravým ekonomickým základům eurozóna začíná pociťovat tlak,“ podtrhl komisař pro měnové a hospodářské otázky Joaquín Almunia.

Tempo růstu ekonomiky eurozóny v reakci na finanční krizi a neuspokojivou situaci USA stále zpomaluje. Ve třetím čtvrtletí roku 2007 dosáhlo 2,6 procenta, o kvartál později se propadlo na 2,2 procenta. Nyní Evropská komise deklaruje hrozbu dalšího snižování až na 1,8 procenta.

Současná ekonomická situace eurozóny je velmi křehká. Budoucí vývoj ovlivní především pohyby kurzu eura k dolaru. Bude-li americká měna i nadále oslabovat, mohly by mít země využívající jednotné evropské platidlo vážné problémy. „V tomto ohledu jsou jakékoliv velké výkyvy a chaotické pohyby kurzů nevhodné pro ekonomický růst a v tuto chvíli jsou zdrojem obav,“ popisuje komise.

V oživení evropské ekonomiky by ale kromě stabilizace vývoje ve spojených státech mohla pomoci expanze domácích firem na asijské trhy. „Exporty na západ klesly. V záchraně eurozóny je teď na řadě východ,“ nastínil v rozhovoru pro ČT24 analytik Aleš Michl a dodal, že největší potenciál v tomto ohledu nabízejí Rusko, Indie a Čína.