Čínský státní fond chce převzít německou Dresdner Bank

Frankfurt - Čínský státní fond China Investment Corporation (CIC) má zájem o převzetí německého finančního ústavu Dresdner Bank, jehož majitelem je pojišťovna Allianz. Napsal to dnes německý list Süddeutsche Zeitung, podle něhož Číňané vedou o převzetí banky intenzivní jednání. Allianz ani Dresdner nechtěly informaci komentovat.

Pro CIC by koupě Dresdner Bank nebyla první investicí do finanční společnosti v Evropě. Do zahraničních cenných papírů začali Číňané investovat loni. Kvůli nedostatku zkušeností s obchody na finančních trzích však utrpěli značné ztráty a obchodování omezili. Nyní se začíná k nákupům podílů v zahraničních společnostech opět vracet. Důvodem je podle představitelů CIC probíhající finanční krize, která srazila ceny akcií. Naposledy v úterý oznámila koupi podílu ve společnosti Visa, která je největší poskytovatelem platebních karet na světě. Transakce fond přišla na 100 milionů dolarů.

CIC je státní společností a patří mezi takzvané suverénní fondy (SWF). Jejich vliv v posledních letech narůstá úměrně s objemem peněz, které mají souhrnně ve správě. Většina těch největších fondů je v arabských zemích a některé západní vlády mají proto obavy, aby tyto země nezačaly své finanční síly zneužívat politicky.