Od Motoroly se oddělí ztrátová výroba mobilních telefonů

New York/Praha - Americká společnost Motorola se chce rozdělit na dvě firmy. Oddělí tak prosperující aktivity od ztrátové výroby mobilních telefonů. Na oznámení záměru ihned zareagovaly akcie společnosti - posílily o více než deset procent.

Motorolu dovedla k zásadnímu rozhodnutí nutnost. „Každá firma musí produkovat zisk a Motorola se již několik let potýká s problémy v oblasti mobilních telefonů,“ vysvětlil IT konzultant Jiří Donát. „Toto opatření je vynuceným krokem, který má určitým způsobem uklidnit investory,“ dodal.
 
Od vytvoření dvou samostatných podniků si Motorola slibuje posílení flexibility, zkvalitnění manažerského řízení a vznik nových investičních příležitostí pro akcionáře. Cenné papíry obou nových firem budou veřejně obchodovatelné.
 
Co se bude dít s oddělenou výrobou v budoucnosti, Motorola zatím neupřesnila. „Mobilní divize bude pravděpodobně na prodej. Může se stát, že ji odkoupí lídr trhu - firma Nokia, případně některá z asijských firem, jako se to stalo například v případě Siemensu, jehož mobilní divizi odkoupila firma BenQ,“ předpověděl v rozhovoru pro ČT Donát.
 
Výroba mobilních telefonů patří k největším divizím Motoroly. V loňském roce ale utrpěla ztrátu 1,2 miliardy dolarů. Kvůli špatnému výsledku musela společnost propustit 30 tisíc zaměstnanců.