Aktivisté radí zájemcům o bioprodukty, aby nespoléhali na řetězce

Brno - Lidé, kteří mají zájem o pravidelný přísun biopotravin, by se měli spojit a společně navázat kontakt se zemědělci v okolí svého bydliště. Obejdou tak obchodní řetězce, které nabízejí biopotraviny za vyšší ceny a velkou část jich dovážejí z ciziny. Zakládání bioklubů, které v evropských městech fungují řadu let a pozvolna pronikají i do Česka, doporučují aktivisté z Hnutí Duha. Dnes členové hnutí v Brně na praktickém semináři radili, jak kluby zakládat a provozovat.

„Biokluby jsou elegantní způsob, jak nakoupit biopotraviny, které jsou zaručeně čerstvé a od místního zemědělce. Navíc máte jistotu, že peníze opravdu dostane statkář a většinu útraty neschlamstne supermarket,“ řekla Kateřina Kotásková z hnutí. Sama prý v jednom z brněnských klubů nakupuje pravidelně.

Neformální skupiny fungují na jednoduchém principu. Najdou si stálé dodavatele a třeba jednou týdně si všechny rodiny najednou objednají to, co jim doma právě schází. V určený den pak dostanou domů nebo na domluvené místo bedničku s objednaným zbožím přímo od zemědělce.

Na supermarketech, které mají stále širší nabídku biopotravin, ekologům vadí, že zboží často dovážejí z ciziny. Podle údajů, které minulý týden publikovala agentura Green marketing, bylo vloni 62 procent biopotravin prodaných v českých obchodech zahraničního původu. Lokální kluby prý také mohou zemědělce přimět k tomu, aby zvětšili podíl biopotravin ve své produkci.

Nejlepší podmínky pro zakládání bioklubů mají podle Kotáskové lidé na Vysočině a v jižních Čechách, kde pracuje nejvíce biofarmářů. Ani v Brně však prý situace není špatná. Místní kluby distribuují především ovoce, zeleninu a mléčné výrobky.

Spotřeba biopotravin v České republice vzrostla loni meziročně o 70 procent na 1,29 miliardy korun. Předešlý rok Češi utratili za biopotraviny zhruba 760 milionů Kč. Státní zemědělský intervenční fond v březnu zahájil propagační kampaň na podporu spotřeby biopotravin v Česku. V roce 2011 domácí trh biopotravin podle odhadů stoupne na hodnotu až 3,2 miliardy korun.

Na konci minulého roku bylo v zemi 253 výrobců biopotravin, o sto více než v roce 2006. Roste také počet tuzemských biofarem, na konci roku 2007 jich v Česku fungovalo 1318, meziročně o 355 více.