Areál v Nošovicích se stal podnikatelskou nemovitostí roku

Praha – Průmyslová zóna v Nošovicích, kde staví novou továrnu jihokorejská automobilka Hyundai, zvítězila v soutěži o zónu s největším ekonomickým přínosem v roce 2006. Výsledky soutěže, letos poprvé pod názvem Podnikatelská nemovitost roku, zveřejnila 4. října agentura CzechInvest.

Budovaná továrna automobilky Hyundai výrazně zvýšila zájem investorů o průmyslové zóny a zaměstnance v Moravskoslezském kraji. Zatímco loni zde stoupla zaměstnanost zhruba o 2800 lidí, letos půjde o 4500 osob, uvedla mluvčí ostravského úřadu práce Svatava Baďurová.

Stát investoval od roku 1998 do rozvoje průmyslových zón 7,23 miliardy korun. Investoři se zavázali, že v podpořených průmyslových oblastech do konce letošního roku zaměstnají zhruba 92.000 lidí. Zóny zvyšují v regionech nabídku pracovních míst a podporují i malé a střední podnikání. V některých krajích si ale firmy stěžují na nedostatek zaměstnanců a stále častěji zde pracují i cizinci.

Mezi nejúspěšnější regiony ve shánění investorů a v budování průmyslových zón patří už více než deset let Plzeňský kraj, kde je téměř 500 hektarů rozvojových ploch pro průmysl s dvoutřetinovou obsazeností. Na jihu Čech se zóny u velkých měst pomalu začínají zaplňovat a investory se proto snaží přilákat i některé menší obce.

Ve středních Čechách se chystají velké investice do zóny Na Rovinách v Kutné Hoře, kde vzniká továrna tchajwanské společnosti Foxconn. Výrobce počítačů a jejich komponentů zde chce investovat 147 milionů dolarů a zaměstnat až 5000 lidí. K nejrozsáhlejším tuzemským průmyslovým oblastem patří Triangle ležící na rozhraní Mostecka, Lounska a Chomutovska. Svou rozlohou 360 hektarů je největší strategickou průmyslovou zónou v Česku. Provoz už zde zahájil japonský producent LCD panelů, který tu chce investovat přes 2,6 miliardy korun a postupně zaměstnat až 2000 lidí.

Čím dál častěji se investoři poohlížejí spíše po starých nevyužitých areálech místo stavění na zelené louce. Některé z naplánovaných zón proto zřejmě ani nevzniknou. U takzvaných brownfieldů, tedy opuštěných továren, armádních areálů nebo skladů, si totiž ušetří starosti s výkupem pozemků. Jen v Brně brownfieldy zabírají asi 200 hektarů. Do průmyslových zón už zamířilo 398 společností, které zde investují 162 miliard korun.