STEM: Třetina Čechů se nemusí finančně omezovat, 15 procent stěží vyjde

Praha - Téměř třetina českých rodin si může dovolit dražší nákupy, případně se vůbec nemusí omezovat. Naopak 15 procent domácností tvrdí, že žije od výplaty k výplatě. Více než polovina občanů považuje svou domácnost za průměrně zajištěnou. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM.

Velmi dobře a solidně zajištěných je podle průzkumu méně než špatně zajištěných a chudých. Podíl domácností, které se považují za velmi dobře zajištěné, nepřekročil hranici tří procent.     

Polovina lidí se řadí do střední vrstvy. K nižší střední vrstvě se zařazuje třetina občanů a desetina občanů se řadí do nejnižší vrstvy. Naopak jen šest procent občanů se považuje za příslušníka vyšší střední vrstvy.    Život od výplaty k výplatě se týká kategorie s příjmem do 15 tisíc korun měsíčně. Špatné materiální zajištění deklaruje i polovina lidí žijících v domácnostech s příjmem do 20 tisíc korun. Nižší střední vrstva má výrazné zastoupení mezi domácnostmi s příjmy v rozmezí 30 až 35 tisíc korun.     

Velmi dobře nebo solidně zajištěni se cítí lidé s příjmem přesahujícím 40 tisíc korun. V kategorii příjmů od 35 do 40 tisíc si polovina může dovolit i nákup dražších předmětů či služeb.     

Časové srovnání vypovídá o tom, že před rokem 2002 se část rodin přesunula do kategorie schopné ušetřit i na nákladnější věci. Letošní výsledky ukazují nárůst těch domácností, které tvrdí, že žijí od výplaty k výplatě.    

Průzkum STEM byl proveden na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let od 1. do 7. března 2008. Účastnilo se ho 1320 respondentů.