Rakousko nezablokuje vstup Česka do schengenského prostoru

Vídeň - Česká republika je zase o krok blíž ke vstupu do schengenského systému. Rakousko, které bylo největším odpůrcem rozšiřování prostoru volného pohybu osob, dalo předběžný souhlas se vstupem Česka. Vyhradilo si ale jednu podmínku. Je jí posílení bezpečnostních opatření v pohraničí.

Kontroly na hranicích by měly skončit v lednu. Muži zákona ale z hraničního prostoru zcela nezmizí. Diter Rath z okresního policejního velitelství Mistelbach popisuje záměr Rakouska takto: „Policisté se stáhnou do vnitrozemí a v pásmu asi deseti nebo patnácti kilometrů budou provádět namátkové prohlídky.“ Auta a cestující budou prověřovat dle vlastního uvážení na silnicích, nádražích i ve vlacích.

Opatření, které by mělo na naší jižní hranici začít platit od ledna, není v historii Schengenu žádnou novinkou. Paradoxně stejné kroky zavedlo Bavorsko vůči Rakousku, po jeho přistoupení k systému v roce 1997. „Bavorsko hrálo tehdy s Rakouskem úplně stejnou hru. Záminkou bylo několik zadržených ilegálů. Hlavní důvod byl ale stejný jako nyní v Rakousku – je to prostě uklidňující pilulka pro obyvatelstvo,“ vysvětluje rozhodnutí redaktor deníku Der Standard Gerald John.

Nervozita Rakušanů pramení z toho, že jejich země bude mít s nováčky nejdelší hranici ze všech současných členů schengenského prostoru. Bude muset otevřít hranice s Českem, Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem a o rok později zřejmě také se Švýcarskem a Lichtenštejnskem.