WTO kritizuje ve sporu o růstové hormony EU i USA

Ženeva/Washington - Spor o dovoz hovězího masa z chovů, ve kterých se používají k dokrmování růstové hormony, do EU zřejmě zůstane i nadále nevyřešen. Světová obchodní organizace se sice dnes postavila na stranu Spojených států a Kanady, které brojí proti zákazu importu do EU, zároveň ale kritizuje způsob, jakým obě země přistupují ve sporné otázce k Evropské unii.

Bruselu WTO vytýká, že ani revize zákazu z roku 2003 opírající se o nejnovější vědecké poznatky nepřinesla dostatek důkazů, které by EU k podobnému kroku opravňovaly. Spojené státy a Kanada ale podle organizace nemohou cla v řádu milionu dolarů ročně uvalovat na evropské zboží jednostranně.

Obě strany se ale ve sporu považují za vítěze. Podle USA považuje obchodní organizace postoj Evropské unie za vědecky nepodložený. Je nejvyšší čas, aby Evropská unie začala plnit závazky," podtrhla v prohlášení k nálezu WTO obchodní zmocněnkyně americké vlády Susan Schwabová.

Evropská komise si rozhodnutí vyložila zcela odlišně. WTO podle ní postup obou amerických velmocí odsuzuje. „Evropská unie proto žádá, aby Spojené státy a Kanada odvetná opatření zrušily,“ uvedla komise.

EU brání importu masa získaného pomocí hormonů již od poloviny 80. let. Argumentuje tím, že tyto látky podporují riziko vzniku rakoviny. USA a Kanada zákaz napadly poprvé v roce 1997 a WTO jim dala ve svém následném rozhodnutí v podstatě za pravdu. Konstatovala totiž, že poznatky vědců o škodlivosti hormonů nejsou dostatečně specifické, a postup Evropské unie proto není v souladu s pravidly světového obchodu.

Evropská unie ale zákaz dovozu nezrušila. Američané proto uvalili na dovoz zboží pocházejících z členských zemí evropského společenství odvetná cla ve výši 116,8 milionu amerických dolarů ročně a Kanada se připojila se sankcí dosahující hodnoty 11,1 milionu kanadských dolarů ročně.