Finanční krize východní Asii příliš neovlivní

Tokio - Hospodářský růst v zemích východní Asie se v letošním roce sníží o jeden až dva procentní body a bude se pohybovat kolem 8,5 procenta. Důsledkem poklesu je především finanční krize ve Spojených státech, která způsobí, že tempo růstu zpomalí celá globální ekonomika. Ve své nové zprávě to dnes předpověděla Světová banka (SB).

"Navzdory pravděpodobnému poklesu z více než desetiprocentního tempa zůstává celkový růst zdravý v celém regionu a většina zemí má dobré
předpoklady se se zpomalením globální ekonomiky vypořádat," píše banka ve zprávě, kterou vydává dvakrát do roka a ve které hodnotí země východní Asie a Tichomoří. 

Východní Asie bude těžit hlavně z investic, které v posledních deseti
letech vložila do strukturálních reforem a zlepšení makroekonomické
politiky. „Východní Asie, a především Čína, se čím dál více stává 'růstovým pólem' světové ekonomiky. Působí tak jako protiváha k vyspělým ekonomikám, které zpomalují,“ podotýká zpráva.  

Zpráva zjišťuje, že ekonomika většiny zemí východní Asie loni i na začátku letošního roku pokračovala v silném růstu, přestože klesal růst dovozu do Spojených států a na finančních trzích ve světě narůstala nervozita. Čínská ekonomika loni vzrostla o 11,4 procenta a na letošní rok se jí předpovídá zpomalení pouze na 9,4 procenta. 

Čína pokračuje ve svižném růstu hlavně díky tomu, že se tam zvyšuje objem investic a roste spotřeba. V případě Filipín hraje významnou roli objem prostředků, jež do země posílají Filipínci žijící v zahraničí, Indonésie těží z růstu soukromých investic a spotřeby. Růst ekonomiky tam loni činil 6,3 procenta, což bylo nejvíce za deset let. 

Za růstem východní Asie je z části obchod v rámci regionu i vývoz do zemí v jiných částech světa, než je Severní Amerika. Vývoz do rozvojových zemí se z tohoto regionu zvýšil o 17 procent. "Domácí poptávka nyní v podpoře růstu východní Asie hraje mnohem větší
roli. Východní Asie je také schopna diverzifikovat své exportní trhy, takže i když je znát citelný pokles poptávky v USA, východní Asie to kompenzuje vyšším vývozem do Evropy a dalších rozvojových zemí mimo svůj region," řekl hlavní ekonom SB pro východní Asii a Tichomoří Vikram Nehru. 

Zpráva banky nicméně také varuje, že hrozbou pro vlády zemí východní Asie je nyní inflace. Ta pramení z růstu cen potravin a pohonných hmot. „Inflace se teď ve východní Asii zvyšuje prakticky v každé zemi. Už nyní je znát, že reálné příjmy chudých lidí ve venkovských oblastech v důsledku vysokých cen potravin prudce klesají,“ řekl viceprezident SB Jim Adams.